Sektörler – Zetaş Kimya https://zetaskimya.com Modüler Su Deposu | Su Deposu | Yağ Ayırıcı Mon, 05 Dec 2022 12:18:26 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://zetaskimya.com/wp-content/uploads/2022/08/cropped-cropped-zetas-fav-32x32.png Sektörler – Zetaş Kimya https://zetaskimya.com 32 32 Havuz Suyu Arıtma Sistemi https://zetaskimya.com/portfolio/havuz-suyu-aritma-sistemi/ Fri, 10 Jun 2022 08:44:11 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11108 Havuz Suyu Arıtma Sistemi

Havuz suyu arıtma sistemi, Yüzme Havuzu, yazın tatil yoksunluğunda kışında yazın yokluğunu giderdiğimiz eşsiz bir nimettir. Yüzme ve spor ihtiyacımızın karşılandığı, rahatlatıcı aktivelerin yapıldığı su dolu alan havuz olarak nitelendirilir. Birçok kişinin yararlandığı havuzların hijyenik olması çok önemli bir konudur. Havuzlar belli aralıklarla temizlenmediği zaman enfeksiyona, mantara ve birçok bulaşıcı hastalığa sebep olabilirler. Bu yüzden havuz arıtma sistemleri sağlık açısından gereklidir. Bir havuzun doğru şartlarda hizmet sağlayabilmesi için uygun zamanlarda filitrasyon ve dezenfeksiyon işlemi görmesi gerekmektedir. Aksi takdirde yüzme havuz suyu, sağlıksız bir şekilde kullanılmaya devam eder. Bunun sonucu ne yazık ki hoş olmayan sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Havuz Suyu Arıtma Sistemi, insan sağlığına değer katarak havuzlarınızın güvenliğini sağlayacaktır.

Havuz Suyu Arıtma Sistemi

Havuz Suyu Arıtma Sistemi

Havuz suyu arıtma sistemleri hiçbir şüpheye yer bırakmadan havuzları güvenle temizler. Yüzme havuzlarında uygulanacak hijyenik arıtma çok önemlidir. Ne yazık ki havuzun hijyenini sağlamak için kullanılan klor tek başına verimli olmamaktadır. Destekleyici havuz arıtma sistemleri ile her zaman havuzları temiz ve sağlıklı bir şekilde kullanıma açabiliriz. Havuzunuza uygun olarak kullanacağınız arıtma sistemi sayesinde havuz devir daim sağlayarak, dengeli bir şekilde temizliği sağlanmaktadır. Havuzun temizliği ve bakımının düzenli bir şekilde yapılması, havuz kullanıcılarının da içini rahatlatıp güven sağlayacaktır. Özellikle yazlık sitelerde, spor salonlarında havuz kullanımına sıklıkla rastlamaktayız. Sürekli kullanımı olan havuzlar, mutlaka temizlenmeli ve dezenfektesi sağlanmalıdır. Su gibi hijyenik bir elementin temiz tutulmasına dikkat edilmelidir.

Havuz hijyeninin titizlikle sağlanabilmesi açısından ilk bakılması gereken PH dengesidir. PH dengesi ölçümü sayesinde havuzun ne kadar sağlıklı olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Havuz PH dengesi tam bir denge içerisinde olması gerekir. Havuzlarda PH dengesinin yüksek veya düşük olması cilt sorunlarına, göz tahrişlerine sebebiyet vermektedir. Öte yandan havuzlarda da kireçlenme yaparak suda bulanıklığa yol açmaktadır. Böylece su kalitesinde inanılmaz bir düşüş yaşanmaktadır.

İşte bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına havuz sahipleri ilk kullanım itibari ile havuz arıtmalarına gerekli özeni göstermeleri gerekir. İyi bir havuzun asit baz dengesi 7.2 ila 7.8 değişkenlik göstermektedir. Bu değerler havuz suyunun sağlıklı olduğunun en iyi kanıtıdır. Ayrıca havuz kimyasallarının oranı da ideal bir havuz için önemli olduğundan dikkate alınmalıdır. PH dengesi öğrenildikten sonra hangi arıtma sistemleri kullanılacak bunun kararı verilmesi gerekir. Arıtma yapılacak havuzlar için uygulanan üç çeşit metot vardır. Düzenli suyun ölçülmesi, filtreler ve havuz içi arıtma sistemi kullanılan alternatif arıtma şekilleridir.

Havuz arıtma yöntemi

Havuzların sağlıklı bir şekilde arıtılabilmesi için bilinen üç ana metot olduğunu söylemiştik. Havuzların sağlıklı bir şekilde kullanılması için suyun bileşenlerinin dengeli olması gerekir. Eğer su bileşenlerinde problem varsa suyun sağlıklı olabilmesi mümkün değildir. Bu yüzden gerekli ölçümler yapıldıktan sonra suyu sağlıklı bir şekilde arındıracak kum filtreleri uygulanmalıdır. Genel olarak hemen her sağlıklı havuzda kum filtrasyonu kullanılmaktadır. Havuz suyu arıtma sistemi olarak tercih edilen kum filtreler havuzun kıl, tüy ve buna benzer yabancı maddelerden kolaylıkla ayrışmasını sağlamaktadır. Su tarafından kabul görmeyen yabancı maddeler kum filtresine takılarak arındırılmaktadır.

Havuz arıtma yöntemi, doğrudan bir şekilde havuza müdahale olarakta yapılabilmektedir. Buna ek olarak suyun durumunu takibi için su tahlili mutlaka yapılmalıdır. Bunu PH dengesi olarak ölçebiliriz. Kolay ve kesin bilgi vermektedir. Her ne şekilde olursa olsun bir havuz kullanılıyorsa mümkün oldukça düzenli arındırılmalıdır. Elbette ki havuz görevlilerince suyu klorlamak, suda oluşan bakteri ve mikropları öldürmek açısından önemli bir uygulamadır. Arıtma ve bakım havuzlarda yararı sağlayan önemli bir unsurdur. İhmal edilmeden yapılması gerekir.

Yüzme havuzu arıtma sistemleri

Yüzme havuzlarının her daim steril bir şekilde kullanılması sağlık açısından oldukça önemlidir. Eğer yüzme havuzlarında arıtma düzgün bir şekilde yapılmazsa kulak, deri ve göz enfeksiyonları rahatsızlıkları görülebilmektedir. Bu gibi sorunların yaşanmaması adına yüzme havuzu arıtma sistemleri kullanmak büyük yarar sağlayacaktır. Özellikle bir arıtma seçeneği olarak kum filtresi kullanmak havuzun genel dengesini temiz ve saf bir şekilde koruyacaktır. Yüzme havuzları açık olsun kapalı olsun suyun arındırılması genel hijyen sağlığı açısından gerekli olduğundan en iyi şekilde arıtma sağlanmalıdır. Yüzme havuzu arıtma sistemleri daha güvenli bir suda özgürce yüzebilmenin anahtarıdır. Birçok insan yüzebilmek, yüzme öğrenebilmek, spor yapmak adına yüzme havuzuna yazılmaktadır. Bu insanların genel sağlığını koruyabilmek için arındırma her zaman şart ve kaçınılmazdır.

Yüzme havuzu arıtma sistemleri, içerisinde en güvenilir ve sağlıklı arıtmalar kum filtreleri tarafından yapılmaktadırlar. Birçok havuzun genel yapısına uygun olarak filtre seçenekleri bulunmaktadır. Filtrelerle yapılan arıtmanın en önemli püf noktası, havuz metrekaresi baz alınarak filtre oranı belirlenmesidir. Filtrenin havuzu arıtabilmesi için yeterli bir güçte olması gerekir. Bu yüzden bu ince detaya dikkat edilmesi önemlidir. Her ne kadar kimyasal maddelerle havuzun genel bakımı olsa da filtre olmadığı zaman temiz bir havuz olması imkansızdır.

Bir arıtma sistemi olarak kum filtrelerin kullanılması havuz içerisinde başka insanlara ait deri döküntüleri, kir, ter, saç gibi istenmeyen maddeleri suyun yüzeyinden arındırır. Elbette ki filtre kadar önemli bir diğer unsurda havuz pompasıdır. Pompa ve filtre birbiriniz tamamladığından uygunluğu karşılaştırılmalıdır. Havuzda arıtma sistemi kurmak için havuzun metrekaresi, su alım oranı seçeceğini filtre için kriterdir. Her havuzun bünyesine göre filtre ve pompası vardır. Filtreler havuzun türüne göre seçilebilmektedir. Ancak filtreleri alıp havuza monte etmekle ne yazık ki tam bir hijyen sağlanmıyor. Filtre bakımları yapılmalı gerektiğinde değişim yapılabilmelidir. Havuzlar sürekli olarak kontrol halinde olmalıdır.

Ayrıca havuzlarda arındırma kullanmak suyun saf ve berrak olmasını sağladığından görsel olarak güven teşkil eder. Takdir edersiniz ki filtresi olmayan bulanmış bir suda kimse yüzmek istemez. İşte havuzlarda arıtma olmasının önemini bir kez daha algılayabiliyoruz. Bir havuz görsel açıdan bile bize sağlığı ile ilgili bilgi verebilmektedir.

Büyük oteller, lüks siteler, yazlıklar, spor salonları havuz hijyenine önem gösterdikleri sürece havuz kullanımının hiç zararlı yanı yoktur. Ancak hijyene gerekli özen gösterilmesi şarttır. Milyonlarca insanın girdiği bir havuz her türlü enfeksiyona açık olacağından güvenliği sağlanmış havuzlara gidilmesi çok akıllıca olacaktır.

Peki havuz için arıtma sistemini nasıl temin edebilirim diye düşünen kişiler olabilir. Bu yüzden naçizane tavsiyemiz, havuz arıtmada işinin ehli uzmanlara başvurmak, onların arıtma yapılacak havuzla ilgili görüşlerini kulak vermek çok yerinde bir da davranış olacaktır. Başvuru yapacağınız havuz arıtan firmalar, sizi olumlu yönde yönlendirecektir. Unutmayın, insan sağlığını önemli ölçüde etkileyen su ne kadar temiz ve hijyenik olursa o kadar rahatlatıcı ve güvenli olur.

Havuzlarınızı korumak havuz sahiplerinin en önemli ilkeleri arasında yer almalıdır. Özellikle havuz üzerinden kazanç sağlayan kişilerin bu konuda hassas olması gerekmektedir. Bir yüzme havuzu eğer hijyen bakımından uygun şartları sağlayamıyorsa ve insan sağlığını olumsuz etkiliyorsa mutlaka kapatılma kararı ile karşı karşıya kalır. Bu yüzden havuzların %100 olarak hijyen kuralları dahilinde arıtma sistemi kullandığı bilgisi not düşmelidir.

]]>
Yiyecek ve İçecek https://zetaskimya.com/portfolio/yiyecek-ve-icecek/ Fri, 10 Jun 2022 08:37:09 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11106 Reverse Osmosis

Ters osmoz ağır metalleri arıtıp içme suyu haline getirir. Kesinlikle kimyasal yöntemlerle bileşenlerine ayırma ve arıtma söz konusu değildir. Tamamen fiziksel olarak suyu arındırır. Günümüzde; gıda ve ilaç sektöründe çokça kullanılmaktadır. Ters osmoz ilk olarak Amerika Birleşik Devletinde temiz su üretmek ve onu kullanmak için ortaya çıkmış çok büyük bir devrimdir .Bu teknoloji eski yıllarda gemilerde kullanılırken, yılların ilerlemesi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte hem evlerimizde hem de endüstriyel alanlarda kolay bir şekilde kullanılmaktadır. Osmoz olayı şu şekilde gerçekleşir; Su az yoğun ortamdan çok yoğun ortama geçiş yapar. Ters osmoz ise çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçiş olayıdır. Ters osmoz yarı geçirgen zardan suyun difüzyonla geçişidir. Hiçbir yapay birşeyden oluşmamış olup tamamen doğal bir döngüdür. Ters osmoz sisteminde membran filtre kullanılarak yüksek basınçtan yararlanılır. Membran filtre 2 çeşit yöntem olarak kullanılır.

Gıda Sektöründe Su Arıtma

Reverse osmosis gıda sektöründe su arıtma işlemi için ön plana çıkar. Gıda için içme suyu bu alanda yaratılır. Ekonomik bir içme suyu içinde en ufak bir bakteri ya da mikroba bile rastlanmaz. Sağlıklı gıda için de bu gerekli bir durumdur. Gıdaların temizliği ve yemek yapmak için suya ihtiyaç duyulur. Bu gibi durumlarda ise devreye temiz su girer. Burada reverse osmosis denilen bir su arıtma sistemi mevcuttur. Bu sistem bir filtredir. Bu filtre yardımı ile su baştan aşağıya kadar temizlenir. Filtreler burada gıda için belli aşamalar sunar. Bu aşamalar etrafında da temiz su ortaya çıkar. Ters osmos yöntemi ile birkaç filtreleme yöntemi devreye girer. Burada ön filtre ilk aşamaya oluşturur. Daha sonra klor tutucu filtre, hassas filtre, tatlandırıcı filtre, alkali filtre ve mineral filtre uygulanır. Bunların her biri de suyu kendi çapında gıda için hazır hale getirir. Böylece daha sağlıklı sularla gıda hazırlamak aktif hale gelir.

Su Arıtma Sistemleri

Su arıtma sistemleri opsiyonel olarak daha sağlıklı ve içilebilir bir su ortaya çıkarmak adına yapılır. Kolay kurulum gösteren bu sistem yardımı ile sağlıklı bir su yapısı ortaya çıkartılır. Üstelik teknolojik açıdan da alt yapısı güçlü olan bir sistemdir. Su arıtma alanında belli aşamalar vardır. Bu aşamaların her biri belli bir filtre yardımı ile desteklenir. İşte bu filtreler doğrudan temiz ve sağlıklı içilebilir bir suyu ortaya çıkarır. Özellikle her filtre su içinde görünmez olan bakteri ve mikropları temizler. Su arıtma sistemleri en küçük bakterileri bile sudan çekip almak için bu filtreleri kullanılır. Filtreler su içinde çalışmaya başladıktan sonra suyun renginde bile değişim olacaktır. Kirli bir suyun rengi daha bulanık olur. Ancak temiz bir suyun rengi daha açık ve şeffaf olur. Bu yüzden filtreler güçlü bir teknolojik alt yapı ile bu sistemi kurar. Böylece temiz ve içilebilir suya sahip olmak daha kolay olur.
Özellikle reverse osmosis yöntemi suyu baştan sona difüzyon eder. Yani suyu baştan sona tekrar inceleyip gözden geçirir. Burada su içinde kalmış olan en küçük bir kir kalıntısı bile anında sudan çekip alınır. Böylece ortaya çıkan su ile daha sağlıklı gıda üretme imkanı doğar. Gıdaların yemek yapım aşamasından temizlenmesine kadar tüm aşamada temiz su önem taşır. Özellikle mikropların ortamdan uzaklaşması için temiz su gereklidir. Bu yüzden bugün reverse osmosis yöntemi çok sık kullanılmaktadır. Teknolojik alt yapısı da çok güçlü ve donanımlı olan bir sistemdir.Kullanımdan dolayı en ufak bir sorun ortaya çıkmaz. Yüzde yüze varan bir temizleme aşamasını sunduğu için her bir filtre alanı bu donanımlı özelliğe sahip olarak işlev görür.
]]>
Turizm https://zetaskimya.com/portfolio/turizm/ Fri, 10 Jun 2022 08:33:14 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11104 Arıtma Sistemleri

İnsan hayatının varoluş ögesi olan suyun günümüzde ne kadar kıymetli olduğunu yavaş yavaş ekolojik denge içinde anlıyoruz. Ancak saf suyu içmek pek kolay olmayacağından içme ve kullanma amacıyla arıtma sistemlerini hayatımıza ve sağlığımıza en büyük katkıyı sağlıyor.

Yıllar geçtikçe, dünyanın maruz kaldığı küresel ısınmaya insanların bilinçsizce su tüketimi de eklenince su kaynakları günden güne azalmakta hatta su kaynakları yok olmakla karşı karşıya kalmaktadır. Bu kaynakların azalması su temini konusunda son derece zorluk yaratmakta ve temin edilen suyun, içme ve kullanıma uygun olmadığı da çok açık bir şekildedir.

Fabrika, Endüstri tesisleri, sosyal tesis ya da en basitinden özel mülklerde yani kısacası hayatın olduğu her yerde içme ve kullanım amaçlı suya ihtiyaç vardır işte bu sebeple de su arıtma sistemleri kullanımı günden güne yaygın bir hale gelmektedir.

Birbirinden farklı su ve atık su arıtma sistemleri mevcuttur. Ancak doğru seçim her şeyden önce gelir, devamını da bu sistemin nasıl kullanılacağı belirler. İlk olarak ham su kaynağının analizi çok iyi gerçekleşmelidir. Tüm gerekli analiz çalışmalarının (fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik gibi) büyük bir özen ile yapılması çok önemlidir. Böylelikle doğru arıtma sistemi seçimi yapılabilecektir. Bu seçim esnasında önemli iki soru da bizleri beklemektedir. İlk olarak; Ham su kalitesini bilmek bizim için en önemli detaydır. İkinci olarak ise; Arıttığımız su kalitesinin beklentisi nedir? Bu soruya cevap verdiğimizde su arıtım sistemi seçiminin önemi olduğu kadar hangi tekniğin kullanacağı da belirleyici olacaktır. Dolayısıyla da bu analizlerin sonucu maliyet, seçilecek ürünün insan hayatında ne kadar önemli olduğu gibi gerçekleri de ortaya koyacaktır.

Birbirinden farklı tekniklerle; Örneğin; Klor ile dezenfeksiyon, Filtrasyon sistemleri (seperatör, otomatik yıkanabilir, torbe vb. filtre seçenekleri de karşımıza çıkacaktır.), Aktif karbon filtrasyon, su yumuşatma vb. bir çok sistem karşımızda olacaktır.

Atık Su Arıtma Sistemleri

Su demek hayat demek ise o zaman bu sistemlerin de insan hayatında ne kadar kıymetli olduğu da ortadadır. Birkaç örnek altında toplamamız gerekirse;

Örneğin; Hemodiyaliz tedavisi için ihtiyaç duyulan özel atık su arıtma sistemi çok önemlidir. Kurulum, dizayn, işlevsellik gibi birçok detayın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Yine aynı şekilde biyokimya, moleküler biyoloji gibi birçok alanda saf su ve saf su üretimi gerçekleştiren sistemlerin doğru sonuç odaklı ve özel bir şekilde kurulumu ve seçimi gereklidir. Bir başka açıdan bakılınca da ; Laboratuarlarda kullanılan ve özellikle de kan analizi yapan cihazların özenli sonuç alabilmesi içinde yine bu sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Endüstri alanına baktığımızda da; atık suların içlerinde bulunan farklı özelliklerdeki kimyasal madde kullanımı nedeniyle su içerisinde bulunan kirlilik yükünün hafifletilmesi adına atık su arıtma sistemleri tercih edilmektedir. Ham su kaynağı ve içerisine giren birleşenlerin ne kadar önemli olduğu işte bu farklılarla ortaya çıkmaktadır. Örneğin ; Organik kirleticilerin uzaklaştırılmasında kullanılan en etkili yöntem biyolik arıtma olarak görülmektedir. Dolayısıyla bu yöntemi uygulamaya koyabilmek adına doğru atık su arıtma sistemi kullanılmalıdır. Biyolojik floklarla sıvı içinde kalan veya gaz haline dönüşerek atmosfere giden inorganik bilişimlere dönüşme işlemi özenli bir şekilde uygulanmalıdır.

En çok tercih edilen atık su arıtma sistemleri ;

Stabilizasyon havuzları, damlatmalı filtreler, aktif çamur prosesleri, döner biyodiskler, havalandırmalı lagünler olarak sıralanabilirler. Bir çok farklı çalışmanın daha olduğu bu sektörde unutulmaması gereken tek şey ; doğru analiz, doğru sistemi, doğru sistem, doğru çalışma koşullarını getirir. Bu yüzden ham su kaynağı, beklenilen su kalite değeri, kullanım alanı bütün her şeyin belirleyicisi olacaktır.

Turizm Sektöründe Atık Su

Turizm alanı, su kullanımının en yoğun olduğu sektörlerin başında gelmektedir. Odalar, genel alanlar, yüzme havuzları, süs havuzları , çamaşırhane , yemekhane gibi bir çok alanda su kullanımı gerçekleştirilmektedir ve dolayısıyla da atık su sistemi ihtiyacı doğurmaktadır. Kullanılan su miktarının en büyük belirleyicisi de yine otel büyüklüğü ve ağırladığı misafir oranıdır. Bu kadar yoğun miktar kullanılan atık su nasıl geri kazandırılacaktır? Turizm sektöründe atık su arıtılmış suya dönüştükten sonra en yaygın olarak peyzaj sulama olarak tekrar kullanımı sağlanır. Ancak kış mevsimine gelindiğinde; su kullanım miktarı ve peyzaj sulama ihtiyacı azaldığından yine arıtılmış su sifon rezervuarlarında ve yapay gölet gibi alanların su ihtiyacını karşılama da kullanılır. Arıtma teknolojilerinin artması ve gelişmesi neticesinde son yıllarda bu şekilde birçok geri kazanım alanı elde edilmiş ve gezegenimizin karşı karşıya kaldığı su kaynaklarının tükenmesine yönelik endişeye karşı da böyle bir çevre dostu tutum izlenmektedir. Bütün bunlar göstermektedir ki Turizm sektöründe atık su arıtma sistemi insan ve canlı sağlığı ile direk alakalı olduğundan doğru sistemin seçilmesi ve değerlendirilmesi en büyük destektir.

atık su arıtma sistemleri

atık su arıtma sistemleri

]]>
Tekstil https://zetaskimya.com/portfolio/tekstil/ Fri, 10 Jun 2022 08:24:51 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11101 Tekstilde suyun önemi

Tekstil endüstrilerinde su yoğundur ve tekstil üretim süreçlerinde çok miktarda su kullanılmaktadır. Tekstillere su banyolarında hemen hemen tüm boya ve kimyasallar uygulanmaktadır. Haşıl sökme, yıkama, ağartma ve merserize etme gibi hazırlama aşamaları genellikle sulu sistemler kullanır. Tekstilde suyun önemi, Hindistan ve Çin’deki tekstil endüstrileri, yerel su temini kullanımları ve birkaç adımda eklenen katı, sıvı yağ, renk ve diğer kimyasallardan oluşan, doğrudan yerel akarsulara ve nehirlere karışan ve sırayla karıştırılan arıtılmamış atık suların karıştırılmasıyla dikkat çekmektedir. Ekosistemimizi kirletiyor. Su miktarı, farklı endüstrilerde büyük ölçüde değişir ve aynı zamanda belirli proseslere de bağlıdır. Su dostu teknolojilerin uyarlanması, üretim yöntemi ve su kullanım miktarı değiştiği için tekstil endüstrisi için bir zorluk olmaya devam ediyor.

Tekstilde suyun önemi, susuz ortamda alternatif boyama yöntemleri geliştirilse de, tekstil liflerinin boyanmasında su en önemli işlem ortamıdır. Su, çok sayıda boya için çözücü olmasının yanı sıra, liflerin iç bölgesinde boyaların adsorpsiyonu ve difüzyonu için büyük önem taşıyan fonksiyonel lif grubunun hidrasyon işlemi yoluyla yapısal aktivatör işlevine de sahiptir. Tekstilde suyun önemi, boyaların çözünmesi ve liflerin plastifikasyonu açısından suyun rolü incelenmiş ve ayrıca boyaların liflerde difüzyonunun tartışılan modelleri çerçevesinde proses ortamı olarak suyun önemine işaret edilmiştir.

Atık Su Sistemleri

 

Tekstil endüstrisi, ön terbiye, boyama, baskı ve terbiye gibi çeşitli işlem adımlarında büyük miktarda su tüketen en büyük su tüketicilerinden biridir. Tüketilen toplam su miktarı, lif tipine, kullanılan makine tipine ve nihai üründe gereken apre etkisinin tipine bağlıdır. Tekstil işleme tesisinde boyalar, soda külü, kostik soda, tuz, asit, formaldehit bazlı reçine ve klorlu ağartma maddesi gibi farklı kimyasalların kullanılması nedeniyle, olumsuz etkisi olan büyük miktarda atık üretilir. Atık su sistemleri geçmişte, atık suyun zehirliliğini en aza indirmek ve su ve kimyasalların tüketimini azaltmak (enerji tasarrufu) için farklı prosesler, yani ışınlama teknolojisi, düşük likörlü sürekli proses, mikrodalga destekli proses, nanomalzeme ve biyomateryal, köpük bitirme, dijital baskı ve diğerleri kullanılarak katma değer geliştirilmiştir. Bu süreçlerin parametreleri ve teknik yönleri ayrıntılı olarak özetlenmiştir. Atık suyun arıtılması için çeşitli yenilikçi yaklaşımlar da bu bölümde vurgulanmaktadır.

Su ihtiyacı önemli bir endişe kaynağıdır ve iklim değişikliği gibi esas olarak nüfus artışına dayanmaktadır. Mali durum ve mevcut para çekme işlemlerinin dağılımı göz önüne alındığında, gelecekteki para çekme işlemleri tahmin edilebilir. Atık su sistemleri, suyun çekilmesi esas olarak tarım, sanayi, ev sektörleri vb. sektörler tarafından yapılır. Nüfusun artması ve buna bağlı faaliyetler, günlük yaşamda su tüketiminin artmasına neden olmakta, bu da dünyadaki en büyük sorunlardan biri olan ve su tasarrufunun uygulanmasını mümkün kılmaktadır. Su kaynaklarının korunmasına yönelik çeşitli yasalar ve yönergeler, çeşitli faaliyetlerden oluşur. Su tasarrufunun temel amacı, atık su sistemleri gelecek nesiller için suyu korumak ve su kıtlığını önlemektedir. Mevcut bölüm yasaları tasvir ediyor, su çekilmesi ve tüketimi için mevcut kılavuzlar ve standartlar ve ayrıca su tasarrufu şansını ve buna yönelik olası tehditleri açıklar.

Tekstil Sektöründe su kullanımı ve atık su yönetimi

 

Proses Suyu Koruma 

1) Yıkama 

Yıkama ve durulama işlemleri, tekstil üretiminde önemli kirlilik önleme potansiyeline sahip en yaygın işlemlerden ikisidir.

Tekstil Sektöründe su kullanımı ve atık su yönetimi birçok işlem, yıkama ve durulama aşamalarını içerir ve yıkama süreçlerinin optimize edilmesi, önemli miktarda su tasarrufu sağlayabilir. Bazı durumlarda, dikkatli denetim ve kontrollerin uygulanması atıksuda yüzde 70’e varan azalmalar sağlayabilir. Hazırlamanın yıkama ve durulama aşamaları tipik olarak diğer aşamalardan (örn. ağartma, boyama) daha fazla su gerektirir. Birkaç tipik yıkama ve durulama işlemi şunları içerir:

  • Toplu yıkamayı bırakın ve doldurun.
  • Taşma toplu yıkama.
  • Sürekli yıkama (karşı akım, yatay veya eğimli pullar).

Tipik bir sürekli çamaşır suyu aralığı için su tüketimine ilişkin bir rapor, tüketimin saatte 11.000 galondan veya günde 270.000 milyon galondan fazla olduğunu buldu. (Bkz. Şekil 3.) Yıkama aşamaları saatte 9.900 galon veya toplamın yüzde 90’ını oluşturuyordu. Aşağıdaki basit, düşük teknolojili su tasarrufu yöntemlerinin uygulanması, su kullanımını azaltmıştır:

  • Akışları uygun şekilde düzenleme: Saatte 300 galon tasarruf.
  • Temizlemek için karşı akan çamaşır suyu: Saatte 3.000 galon tasarruf.
  • Boyutlandırmak için karşı akan ovma: Saatte 3.000 galon tasarruf.

Proses değişikliği olmadan toplam su tasarrufu günde 150.000 milyon galon veya su kullanımının yüzde 55’iydi. Kombine tek aşamalı ağartma ve yıkama gibi bir işlem modifikasyonu, enerji tasarrufunun yanı sıra saatte 6.200 galon su veya günde ilave 150.000 milyon galon tasarruf sağlayacaktır.

2) Damla Doldurma ve Taşma Yıkama 

Toplu yıkamanın damla/doldur yönteminde, kullanılmış yıkama suyu boşaltılır ve makineye yeni bir yıkama banyosu doldurulur. Makinedeki kumaş veya diğer alt tabaka önceki banyonun çoğunu, belki de yüzde 350 kadarını korur. Bu yüzde mekanik yollarla azaltılabilir (örn. ekstraksiyon, blöf). Ağartmadan sonra çeşitli yıkama yöntemlerinin karşılaştırılması, ters akımlı yıkama yöntemlerinin faydalarını gösterir.

Karşı akımlı yıkama uygulayan beşinci ve altıncı yöntemler, standart damla/doldur yöntemine kıyasla yüzde 26 ve 53 tasarruf sağlar.

Bu sonuçlar, bilgisayar modelleri kullanılarak kumaş kirliliklerinde aynı derecede azalma sağlayacak yıkama işlemlerinin karşılaştırmalarına dayanmaktadır.

Ters akım yıkama prosesleri, tutma tanklarının ve pompaların eklenmesini gerektirir. Böyle bir yeniden kullanım sistemi kurmanın sermaye maliyeti tipik olarak 50.000 ABD Dolarından azdır ve yıllık tahmini 95.000 ABD Doları tasarruf sağlar. Çoğu durumda, atık suyun azaltılması, pahalı atık arıtma sistemlerine olan ihtiyacı da azaltır.

3) Yıkama Suyunu Yeniden Kullanmak 

Yıkama suyunu yeniden kullanmak için birçok strateji uygulanabilir. En yaygın stratejilerden üçü, ters akımla yıkama, bulaşmayı azaltma ve yıkama suyunu temizlik amacıyla yeniden kullanmadır.

a) Ters Akım Yıkama 

Ters akımlı yıkama yöntemi, çok aşamalı yıkama işlemlerinde kullanmak için nispeten basit ve ucuzdur. Temel olarak, son yıkamadan gelen en az kirli su, bir sonraki yıkama için yeniden kullanılır ve bu, su ilk yıkama aşamasına ulaşana kadar devam eder ve ardından boşaltılır. Bu teknik, sürekli boyama, baskı, haşıl sökme, temizleme veya ağartma sonrası yıkama için kullanışlıdır.

Karşı akım ilkesinin önemli bir çeşidi yatay veya eğimli rondelalardır. Proses içindeki su akışının doğal karşı akım doğası nedeniyle yatay veya eğimli yıkama daha verimlidir. Bununla birlikte, eğimli veya yatay ters akımlı bir yıkayıcının mekanik yapısı, geleneksel bir dikey yıkayıcıdan çok daha iyi olmalıdır.

Makine içindeki özensiz rulo ayarları, zayıf veya küçük boyutlu rulolar, eşitsizlik, bükülmeler, kavisler, önyargılar, yatak oynaması veya diğer yanlış hizalamalar yatay veya eğimli bir yıkayıcıda çok daha önemlidir, çünkü kumaşa baskı yapan suyun ağırlığı kumaşın yıpranmasına neden olabilir. sarkma, balon veya streç.

Düzgün inşa edilir ve bakımı yapılırsa, yatay veya eğimli yıkayıcılar para ve su tasarrufu sağlarken yüksek kaliteli kumaşlar üretebilir.

b) Taşımayı Azaltma 

Yıkamanın amacı alt tabakadaki yabancı maddelerin miktarını azaltmak olduğundan, çok aşamalı yıkama işlemlerinde ardışık yıkama adımları arasında mümkün olduğunca fazla su uzaklaştırılmalıdır.

Çıkarılmayan kirleticiler içeren su, bir sonraki adıma taşınır ve bu da yıkama verimsizliğine katkıda bulunur.

Yığın düşürme/doldurma yıkamasında uygun boşaltma ve sürekli yıkama işlemindeki adımlar arasında uygun ekstraksiyon önemlidir. Genellikle, tipik düşürme/doldurma prosedürlerinde yüzde 350 owg taşınır.

Bu miktar bazı kesikli makinelerde (örn. iplik ambalaj boyama, stok boyama) yıkama adımları arasında basınçlı hava veya vakum üfleme kullanılarak azaltılabilir.

Sürekli yıkama işlemlerinde, sıkma silindirleri veya vakumlu aspiratörler tipik olarak adımlar arasında suyu çeker.

Çok aşamalı yıkama işlemlerinde yıkama verimliliğini artırmak için kumaş, stok veya iplik ile kimyasal çözeltilerin sürüklenmesini ve taşınmasını azaltmak için vakum teknolojisini kullanan ekipman kullanılır.

Bir vaka geçmişinde, bir işlemci mevcut çok aşamalı sürekli yıkama hattındaki her yıkama kutusundan sonra vakum yuvaları yerleştirdi ve kutu sayısını sekizden üçe indirmeyi başardı. Kumaşın geçmesi için herhangi bir banyo olmaksızın ardışık püskürtme ve vakum yuvalarını birleştiren baskılar için yıkayıcıların yanı sıra yerleşik vakum çıkarıcılara sahip yıkama kutuları da satın alınabilir. Kumaş asla suya daldırılmadığından zeminlerde oluşan kanama, iz ve lekelenmeler minimuma indirilir ve su kullanımı azalır.

Dahili geri dönüşüm özelliklerine sahip başka bir yıkayıcı konfigürasyonu, devridaim suyunu kumaşa püskürten ve atıkları kumaştan bir kartere sıkıştırmak için silindirler kullanan dikey ters akışlı yıkayıcıdır, burada filtrelenir ve yeniden sirküle edilir. Filtre, sürekli dönen ve bir ucunda bir sprey temiz su ile süzüntüden arındırılan sürekli polyester kumaş döngülerinden oluşan benzersizdir. Bu yapı, tahliye edilmeden veya başka bir işlemde yeniden kullanılmadan önce askıda katı maddelerin sudan maksimum düzeyde çıkarılmasına izin verir. Düşük su kullanımı ile yüksek verimli yıkama sonuçları. Daha az suyun ısıtılması gerektiğinden enerji kullanımı büyük ölçüde azalır.

Temizlik Amaçlı Yeniden Kullanım 

Birçok işlem türünde yıkama suyu temizlik amacıyla tekrar kullanılabilir. Baskıda, kullanılmış yıkama suyu ile aşağıdakiler dahil temizleme faaliyetleri gerçekleştirilebilir:

  • Geri gri battaniye yıkama
  • Ekran ve silecek temizliği
  • Renk dükkanı temizliği
  • Ekipman ve tesis temizliği

Tipik bir hazırlama departmanı ayrıca yıkama suyunu aşağıdaki şekilde yeniden kullanabilir:

  • Haşıl sökme için ovma durulamalarını yeniden kullanın
  • Ovma için merserizer yıkama suyunu yeniden kullanın
  • Ovma için çamaşır suyu yıkama suyunu yeniden kullanın
  • Haşıl sökme için su jetli dokuma tezgahı yıkama suyunu yeniden kullanın
  • Kier drenajlarını doygunluğa geri dönüştürün

İş Uygulamaları 

İşçiler su kullanımını büyük ölçüde etkileyebilir. Özensiz kimyasal işleme ve kötü temizlik, aşırı temizliğe neden olabilir. Kötü programlama ve karışım planlaması da aşırı temizlik gerektirebilir ve makineler ve karışım tankları gibi ekipmanların gereksiz temizliğine yol açabilir. Sızıntılar ve dökülmeler derhal bildirilmeli ve onarılmalıdır.

Ekipman bakımı, özellikle yıkama ekipmanının bakımı esastır.

Uygun olmayan iş uygulamaları önemli miktarda suyu boşa harcar ve iyi prosedürler ve eğitim önemlidir. Operasyonlar manuel olarak kontrol edildiğinde, operatör referansı, eğitimi ve yeniden eğitimi için bir operasyon denetimi kontrol listesi yararlıdır.

Bir vaka geçmişinde, bir örgü fabrikası boyama makinelerinde aşırı su kullanımına maruz kalmıştır. Çalıştırma uygulamaları üzerine yapılan bir araştırma, her operatörün makineleri farklı bir seviyeye kadar doldurduğunu ortaya çıkardı. Bazı operatörler sandıkları 16 inç derinliğe kadar doldurdu, diğerleri ise 24 inç kadar. Ayrıca yıkamak için kullanılan su miktarı da değişiyordu. Bazı operatörler bir taşma prosedürü kullandı ve diğerleri damla/doldur veya yarım banyo kullandı (banyonun yarısını tekrar tekrar boşalttı, sonra tekrar doldurdu).

Yazılı prosedürlerin incelenmesi, doldurma adımının basitçe doldurulduğunu gösterdi. Yıkama adımı sadece yıkama dedi. Eğitim olmadan ve belirli bir çalıştırma prosedürü olmadan, operatörler su kullanımını kendi başlarına belirlemeye bırakıldı. Bu durum aşırı görünebilir, ancak iyi belgelenmiş üretim prosedürlerine sahip en iyi değirmenlerin bile çoğu zaman belgelenmiş temizleme prosedürleri yoktur. Toplam atık akışına büyük miktarda kirliliğe katkıda bulunan temizleme işlemleri arasında makine temizliği, elek ve silecek temizliği ve tambur yıkama yer alır.

Mühendislik kontrolleri 

Her değirmende, su kullanımını belgelemek ve iyileştirmeleri değerlendirmek için ayrı makinelere kurulabilen hareketli su sayaçları olmalıdır. Uygulamada, değirmenler su kullanımını nadiren ölçerler, ancak ekipman ve su kullanımıyla ilgili üreticilerin iddialarına güvenirler.

Üreticilerin tahminleri, su tüketimini değerlendirmek için faydalı başlangıç noktalarıdır, ancak ekipmanın gerçek performansı, kullanılan kimyasal sisteme ve alt tabakaya bağlıdır. Bu nedenle, su kullanımı duruma özeldir ve doğru sonuçlar için yerinde ölçülmelidir. Su sayaçlarının düzenli olarak bakımı ve kalibrasyonu yapılmalıdır.

Bazıları bu bölümün diğer bölümlerinde tartışılan diğer önemli mühendislik kontrolleri şunları içerir:

  • Yıkayıcılarda akış kontrolü
  • Soğutma suyunda akış kontrolü (gerekli minimum kullanın)
  • Ters akım yıkama
  • Sürtünmeyi azaltmak için yüksek ekstraksiyon
  • Geri dönüştürün ve yeniden kullanın
  • Sızıntıların tespiti ve onarımı
  • Arızalı tuvalet ve su soğutucularının tespiti ve onarımı

Temizlemeyi kolaylaştırmak ve kirlenmeye karşı duyarlılığı azaltmak için mümkün olan yerlerde makineler incelenmeli ve iyileştirilmelidir. Banyo oranları bazen pH kontrolü için daha düşük kimyasal gereksinimlerin yanı sıra daha düşük su kullanımı ile sonuçlanan yer değiştiriciler kullanılarak azaltılabilir.

Süreç Değişiklikleri 

Tampon Boyama 

Pad-batch boyamada, hazırlanan kumaş bir elyaf reaktif boyarmadde ve alkali çözeltisi ile doldurulur, daha sonra rulolar veya kutular üzerinde saklanır (veya yığınlanır) ve suyun buharlaşmasını veya havadan karbondioksitin emilmesini önlemek için plastik film ile kaplanır. Kumaş daha sonra iki ila 12 saat boyunca yığın haline getirilir.

Değirmende bulunan her türlü ekipmanla yıkama yapılabilir.

Pad-batch boyama, başta maliyet ve atık azaltma, basitlik ve hız olmak üzere birçok önemli avantaj sunar. İlgili malların yapısına ve ağırlığına bağlı olarak dakikada 75 ila 150 yarda üretim yaygındır. Ayrıca, pad-batch boyama, sürekli bir aralığa kıyasla esnektir. Hem dokumalar hem de örgüler birçok yapıda boyanabilir.

Sık gölge değişiklikleri sorun yaratmaz çünkü reaktif suda çözünür kalır ve temizlemeyi kolaylaştırır. Bu boyama yöntemi, çok yönlülük gerektiğinde kullanışlıdır. Su kullanımı tipik olarak pound başına 17 galondan pound başına 1.5 galon’a düşer, bu da yüzde 90’dan fazla bir azalmadır.

İşleme Banyosu Yeniden Kullanımı 

Birçok prosesten gelen su, çeşitli yöntemlerle yeniden kullanım için yenilenebilir. Çeşitli araştırma çalışmaları yürütülmektedir. Birkaç operasyonda, arıtılmış atık suyun yüzde 50’ye kadarı, üretim üzerinde hiçbir olumsuz etki olmaksızın atık sudan doğrudan ham su giriş sistemine geri dönüştürülür.

Bazı durumlarda, belirli atık su türleri bir süreç veya departman içinde geri dönüştürülebilir. Örnekler, boya banyosunun yeniden kullanımı, ağartıcı banyosunun yeniden kullanımı, bir sonraki parti için yükleme banyosu olarak son durulamanın yeniden kullanımı, yıkama suyunun yeniden kullanımı, ters akımlı yıkama ve diğer amaçlar için yeniden kullanımdır.

Çamaşır Suyu Banyosu Yeniden Kullanımı 

Pamuk ve pamuk karışımı hazırlama (örneğin haşıl sökme, yıkama, ağartma) sürekli veya kesikli işlemler kullanılarak gerçekleştirilir ve genellikle bir değirmendeki en büyük su tüketicileridir. Atık akışı sürekli olduğundan, oldukça sabit özellikler gösterdiğinden ve genellikle diğer atık akışlarından ayrılması kolay olduğundan, sürekli süreçlerin atık su geri dönüşümüne/yeniden kullanımına adapte edilmesi çok daha kolaydır. Polyester/pamuk ve yüzde 100 pamuklu kumaşlar için tipik bir ağartma ünitesinde atık akışının yeniden kullanımı şunları içerir:

  • J-box ve kier drenaj atık sularının saturatörlere geri dönüştürülmesi
  • Karşı akım yıkama kullanma
  • Sürekli ovma yıkama suyunun toplu ovma için geri dönüştürülmesi
  • Yıkayıcı suyunu geri gri battaniye yıkamaya geri dönüştürmek
  • Yıkayıcı suyunu elek ve silecek temizliği için geri dönüştürme
  • Yıkama suyunun mağaza temizliğini renklendirmek için geri dönüştürülmesi
  • Yıkayıcı suyunun ekipmana geri dönüştürülmesi ve tesis temizliği
  • Haşıl sökme için ovma durulamalarının yeniden kullanılması
  • Ovma için merserizer yıkama suyunun yeniden kullanılması

Hazırlama kimyasalları (optik parlatıcılar ve renk tonları dahil), ancak yeniden kullanım lekelenme gibi kalite sorunları yaratmayacak şekilde seçilmelidir.

Yığın yıkama ve ağartma, atık akışlarının geri dönüşümüne uyum sağlamak için daha az kolaydır, çünkü akışlar aralıklı olarak meydana gelir, drenajlar genellikle çukurlara girer ve kolayca ayrılmazlar ve yığın hazırlama adımları sıklıkla birleştirilir. Uygun tutucu tank ile, ancak, ağartma banyosu yeniden yapılabilir bir banyo yeniden kullanımını boya benzer bir şekilde, ve çeşitli ekipman parçaları şimdi gerekli tutma tankları olduğu mevcuttur. Kullanılmış ağartma banyosu, bir sonraki ağartma işlemi için gerekli tüm alkali ve ısıyı içerir. Banyoyu yeniden oluşturmak için peroksit ve şelatlar eklenmelidir.

Boya banyosunun yeniden kullanımı gibi, ağartma banyosunun yeniden kullanımındaki yeniden kullanım döngülerinin sayısı, kirlilik birikmesiyle sınırlıdır. Ana safsızlıklar, ağartma reaksiyonuna müdahale edebilen demir gibi metallerdir.

Altı ila 12 aşamalı jet taşıma sistemlerine sahip örgüler için yeni tip halat ağartma üniteleri, çoğu örgü stilinin sürekli ağartılmasını mümkün kılmıştır.

Bu üniteler 1970’lerin sonlarında tanıtıldı ve üç vardiyalı, altı günlük bir çalışmaya dayalı olarak tipik olarak dakikada 40 pound veya ayda bir milyon pounddan fazla örgü kumaş üretiyor. Bu makineler, esneklikleri ve enerji, su ve kimyasalları koruma yetenekleri nedeniyle büyük örgü işlemcileri arasında çok popüler hale geldi.

Ayrıca eksiksiz yerleşik karşı akım yeteneklerine sahiptirler. Bu üniteler, sürekli örgü hazırlama aralıkları olarak kullanıma ek olarak, yıkamadan sonra elyaf reaktif ve diğer boya türlerinde (örneğin, tampon parti boyamadan sonra) kullanım için teşvik edilmektedir.

Sonraki Parti için Yükleme Banyosu Olarak Son Durulama Yeniden Kullanımı

Su tasarrufu sağlayan basit bir teknik ve bazı durumlarda BOİ yüklemesi, bir sonraki partiyi yüklemek için bir boyama döngüsündeki son banyoyu yeniden kullanmaktır.

Bu teknik, aynı rengin tekrarlandığı veya boyama makinesinin oldukça temiz olduğu durumlarda işe yarar.

Bu tekniğe iyi bir örnek sunarsam, naylon çorapların asitle boyanmasıdır. Nihai banyo, genellikle, emülsiyonlaştırıcıyı banyoda bırakarak, alt tabakaya akan bir emülsiyon haline getirilmiş yumuşatıcı içerir. Bu teknik, bir sonraki partiyi yüklemek için ıslatıcı ajan olarak hizmet edebilir, böylece su, ısı ve ıslatıcı ajan ve ilişkili BOİ’den tasarruf sağlar.

]]>
Tarım https://zetaskimya.com/portfolio/tarim/ Fri, 10 Jun 2022 08:19:55 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11099 Tarımsal Su Arıtma

İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmesi ve hem bitkisel hem de hayvansal ürünleri elde edebilmesi için yaptığı tüm eylemler tarımsal ürünlerdir. Bu eylemleri devem ettirebilmemiz için de su gereklidir. Bu sebeple tarım ile su arasında çok önemli bir bağ vardır.

Yapılan birçok araştırmaya göre dünya üzerindeki su tüketiminin yüzde yetmişi sadece tarım için harcanmaktadır. Bilinçsiz bir şekilde harcanan sulama, su israfına ve sulama yapılan toprağın daha verimsizleşmesine neden olmaktadır. Ancak tarımsal su arıtma sistemlerinin yaygın bir şekilde kullanılması hem su tasarrufuna hem de toprağınızın daha verimli bir şekilde yetişmesini sağlar.

Ülkemizde yaklaşık 110 milyar ton değerindeki suyun yüzde yetmiş beşlik bir kısmını tarımsal alanlarımız için, geri kalanını ise diğer ihtiyaçlarımız için kullanmaktayız. Ancak yıllar sonra nüfusun daha da artması nedeniyle gıda ihtiyaçlarımız için tarım alanında kullanılan su miktarını da arttırmalıyız. Bu nedenle su, yaşamımızı devam ettirebilmemiz içi çok önemli bir yere sahiptir. Eğer sularımızı gereksiz yere kullanırsak, yıllar sonra su kaynağımız tükenebilir ve gıda ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimiz su kalmaz.

Çok büyük bir miktarda su tüketimi sağlayan ve kişi başına düşen su miktarının yarısından fazlasını alan tarımsal sulama alanlarına, suyun kullanımını en aza indirebilecek, su tasarrufu yapabilecek ve toprağımız için gerekli olan su miktarını sağlayabilecek sistemler gerekir. Bu tarz sistemlerde en etkili olanlarını seçmemiz çok önemlidir.

Bu sebeple tarımsal su arıtma sistemleri ile sularımızın tükenmesini önleyebilir ve su kaynaklarımızdan tasarruf sağlayarak sularımızın ömrünü uzatabiliriz. Daha güzel ve daha aydınlık bir gelecek için tasarruf sağlayacağımız bir bardak su dahi, birçok bitkinin gelişmesine ve bizlere fayda sağlamasına yardımcı olabilir.

Tarımda Su Kullanımı

Dünya üzerinde yer alan su kaynaklarının sadece yüzde üçü içilebilir olmasına rağmen Türkiye’de tatlı su miktarının yüzde yetmiş beşi sadece tarım alanlarına harcanmaktadır. Tarım alanında kullanılan su miktarlarınınsa yüzde elli üçü yüzey kısmında yer alan su kaynaklarından yüzde otuz sekizi ise yer altı su kaynaklarımızdan karşılanıyor.

Türkiye’de tarımda su kullanımı, 28 milyon hektar tarım alanlarımızın sadece 5.6 milyon değerlik hektar alanında kullanım sağlanmaktadır. Sağlanan bu su tüketiminin yüzde seksen altılık bir miktarı salma sulama yöntemi ile, yüzde on yedilik bir miktarı ise yağmurlama yöntemi ile sulanmaktadır. Geriye kalan son yüzde birlik kısımda ise oldukça tasarruflu bir yöntem olan damla sulama ve su deposu yöntemi kullanılıyor.

Damlama yöntemi ile sulamanın az olması nedeniyle su kaynaklarımızın büyük bir kısmı boşa harcanır. Kullanılan su miktarının gereğinden fazla harcanılması nedeniyle de toprak verimliliği azalır. Maksimum seviyede verim almak ve maksimum seviyede tasarruf yapmak için bir tek tarımsal su arıtma sistemlerini kullanmak değil, çiftçilerimizi ve tarımla uğraşan insanları da bu konu hakkında bilgilendirmek hem su kaynaklarımız hem de geleceğimiz için oldukça önemlidir.

Atık Suların Tarımda Kullanımı

Atık sularımızın tarım alanında kullanılması hem su tasarrufu hem de tatlı suyun tükenmemsi için önemlidir. Bu şekilde kendi ihtiyaçlarımız ve birçok kullanım alanları için normalden daha fazla tatlı su kaynağı oluşturarak geleceğimize yatırım yapabiliriz.

Atık sularımızın iyi bir şekilde arıtılması halinde tarım alanlarımızda rahatlıkla kullanabilir ve daha fazla verim elde edebiliriz. Artık suları tarım alanlarında kullanmak birçok ülkede önemlidir. Bu sayede daha fazla su kullanabilir ve birbirinden farklı avantajlar elde edebiliriz. Elde edebileceğimiz avantajlara örnek vermemiz gerekirse 2014 yılında Kıbrıs’ta gerçekleşen atık suların tarımda kullanımı ile 2008 yılına göre yaklaşık olarak %28 oranında bir tasarruf elde edilmiştir. Tarım sektöründe kullanılan su miktarına göre bu kazanç oldukça fazladır. Aynı şekilde Gran Canaria’da yapılan bir çalışmadan birçok tarlada yapılan sulamaların artan kısmı arıtılarak temiz hale getirilmiş ve tekrar kullanılmıştır. Bu sayede Gran Canaria yaklaşık %20 artık su ile su ihtiyacını gidermiştir. Atık Su tarımda kullanımı bu nedenlerden dolayı çok önemli ve gerekli bir işlemdir.

]]>
Su Dolum ve Şişeleme https://zetaskimya.com/portfolio/su-dolum-ve-siseleme/ Fri, 10 Jun 2022 08:12:12 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11097 Su Dolum ve Şişeleme

Her bir canlının ihtiyacı olan en temel madde tabii sudur. Ama bildiğiniz gibi direk deniz, göl, nehir suyu gibi su çeşitleri içildiğinde canlı yaşamına hiçte olumlu etki sağlamamaktadır. Bu yüzden içme suyunu elde edebilmek adına su arıtımına ihtiyaç duymaktayız. Günümüzde gelişen teknoloji ile marketlere ya da evlerimize gelen su, bizlerin tüketiminden önce bin bir türlü teste tabii tutuluyor. Öncelikle ayrıştırma yöntemiyle, içerisine kimyasal bir takım maddelerden eklenerek su arıtımı gerçekleşiyor ve devamında PH değerleri uygunluk açısından kontrol ediliyor. El değmeden, fabrika ortamında makinelerce su dolum ve şişeleme işlemi gerçekleşiyor. Kapak takılma işlemi yine el değmeden gerçekleşiyor ve hangi firmaya aitse o firmanın etiketi sarılıyor. Bu şekilde 0,3 ile 19 lt arasında her ebattan su güvenli bir şekilde, defalarca kontrolden ve testten geçtikten sonra insan ve diğer canlılar için tüketime uygun bir şekilde şişeleniyor ve daha sonrasında da satışı yapılmak üzere raflarda yerini almaya hazırlanıyor.

 

Endüstriyel Su Arıtma

Endüstrinin kaliteli ve nitelikli su ihtiyacı bulunduğundan doğru şekilde şartlandırılan ve hazırlanan özel sularla karşılanmaktadır. Bu ihtiyaç ise; işletmenin ihtiyaçlarına göre su yumuşatma, klor dozajlama, Ultrafiltrasyon, UV filtreleme, Deiyonizasyon, Ters Osmoz, deniz ve kuyu suyu arıtma gibi birçok endüstriyel su arıtma şekilleri kullanılmaktadır. Bu şekilde kullanım alanlarına uygun, kendine özel, nitelikli endüstriyel sular elde edilmiş olmaktadır. Tabii bu arıtılan sular kullanımdan sonra atık suya dönüşeceğinden 2872 sayılı çevre kanununda belirtilen koşullara uygun şekilde arıtılıyor olmak zorundadır. Endüstriyel su arıtımı bu noktada bir kat daha önem taşımakta su kullanıldıktan sonra dahi canlı yaşamına hiçbir şekilde zararı dokunmamalıdır.

Şişe Yıkama Sularının Dezenfeksiyonu

Birçok kez kullanım özelliğine ve geri dönüşüm özelliğine sahip şişelerin dezenfeksiyon süreçlerine bakacak olursak karşımıza en çok tercih edilen iki yöntemin çıktığını görmekteyiz. İlk olarak, işletmelerin proseslerindeki, damacana dolum öncesi ozon dezenfeksiyonu ve şişeleme sularının son dezenfeksiyonu gibi son derece hassas çalışmalar yapılmaktadır. Ozon dezenfeksiyonu ürün kalitesinin artımı için önemli bir faktördür. Bunun dışında tercih edilen bir diğer yöntem ise, Klor Solüsyon yöntemi ile yapılan temizlik çalışmasıdır. Su temiz kap ya da depo içerisine alınır, PH değerine göre atılacak klor miktarı belirlenir ve bu esnada ilgili cihazların kullanımı ile su arınması sağlanır ve filtrelenerek şişelerin içerisine püskürtülerek temizliği sağlanır.

Ters Osmoz

Ters Osmoz, temiz suyun elde edilmesi adına en güvenilir yöntem olarak anılmaktadır. Şebeke suyu içerisinde bulunması kuvvetle muhtemel olan kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kirlilik unsurlarını uzaklaştırmaya yarayan bir filtrasyon sistemidir. Bu sayede ağır metalleri içme suyu elde edebilmek adına kullanılan tek teknoloji olup, dışarıdan suya hiçbir şekilde kimyasal bir katkı sağlanmadan, fiziksel işlemle artıma yapılan yöntemdir. Ters Osmoz, sayesinde yani diğer adıyla Reverse Osmosis yöntemiyle sistemlerde arıtılmamış su kalmamaktadır. Günümüzde en çok ilaç ve gıda sektörlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bir devrim niteliğindeki bu teknoloji ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde sağlıklı ve temiz su üretimi amacıyla ortaya çıkmıştır. Daha önceleri deniz suyunu içme suyuna çevirmede kullanılırken, günümüzde evlerdeki şebeke sularını dahi sağlıklı ve içmeye elverişli bir su haline getirmektedir. Osmoz; suyun az yoğun ortamdan çok yoğun ortama emilme sürecine verilen isimdir. Ters Osmoz ise; filtre edilmemiş suyun basınçla yarı geçirgen zardan geçirilerek filtrelenmesi şeklinde açıklanabilir. Tamamen doğal ve güvenli bir yöntemdir. Membran filtre tercih edilmektedir. Bu filtre sayesinde su molekülleri ve bazı inorganik moleküller filtre üzerinde bulunan gözeneklerden geçebilirken, suyun içerisinde bulunan zararlı ve kirletici maddeler bu gözeneklerden geçemez ve su, konsantre su olarak dışarı atılır.

Ters Osmoz

Ters Osmoz

]]>
Sağlık https://zetaskimya.com/portfolio/saglik/ Fri, 10 Jun 2022 07:32:18 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11095 Hepimizin temel gereksinimleri arasında ilk sırada yer alması ile dikkat çeken su, yeteri kadar hijyenik olmadığı zaman ekolojik ve biyolojik manada ciddi bir tehlike oluşturur. Bunun da bilincinde olarak su arıtma sistemleri üretilmektedir.Sağlık bakımından bu önemlidir. Su arıtma sistemleri hemen hemen her sektörde kullanılmaktadır. Özellikle hastane gibi yerlerde belirli ünitelerde yer alan suların, yalnızca temiz olması kafi değildir.

Laboratuvarlarda yer alan biyokimya aletleri, hormon cihazları gibi birçok araç için saf su lazımdır. Laboratuvar ortamından çıkan tehlike arz etmeyen sıvı tıbbi atık sular direkt olarak kanalizasyona atılmaz, ilk önce arıtılır. Çünkü bu suların içerisinde genel bir şekilde enfeksiyon türleri yer almaktadır.

Su Arıtma Sistemleri

İşletmenizde, evinizde ya da bahçe ortamınızda sağlıklı suyu nereden bulduğunuz çok önemli bir konudur. Yararlı ve sağlıklı denebilecek suyu uygun fiyatlı olarak temin etmek ise size direkt olarak tasarruf etme şansı sunacak demektir. Dışarıdan su almanın yanı sıra kullanılan suyu geri dönüştürmek de son derece mühimdir.

Esasen en iyi tasarrufu geri dönüştürülen su ile sağlarsınız. Genel su arıtma sistemleri desteği ile suyu geri dönüştürmek ya da kirli olduğu bilinen suyu arıtmak artık çok kolay olmaktadır. Bu sistemler gereksinim alanı doğrultusunda içeriği farklı yapılan sistemlerdir. Farklı ebatları ve kullanım amaçları vardır. Bu sistemleri detaylı bir şekilde öğrenmek için bizimle istediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.

Saf Su Arıtma

Saf su arıtma sistemleri genel olarak yüksek saf su gereksinimi olan projeler içerisinde kullanılmaktadır. Sistem yapısı nedeniyle profesyonel olan bir cihaz türüdür. Bu su sistemi suda yer alan bütün kimyasal, fiziksel ve biyolojik safsızlıkların üstesinden gelir.

Daha çok cam, kimya ve metal sektöründe kullanılır. Ağır sanayide, teknisyen çalıştıran yerlerde kullanılması gereken bir su arıtma sistemidir. Tehlikeli türde kimyasal içerdiğinden, kesinlikle besin ile alakalı sektörlerde kullanılması yasaktır.

Bu sistemin seçimi de kesinlikle uzman olan bir ekip ile yapılmaktadır. Kullanım yeri fonksiyonları da göz önünde bulundurularak hareket edilir. Sistemin genel tasarımını yapacak olan kişi suyun kullanım amacını bilmelidir. Aynı zamanda suyun özelliklerini de bilmelidir.

Nötralizasyon ve Dezenfeksiyon Sistemleri

Nötralizasyon ve dezenfeksiyon sistemleri, tehlikesiz türde olan sıvı tıbbi atıkların, atık yönetmeliği doğrultusunda şehir kanalizasyonuna aktarılabilmesi amacıyla kullanılan bir su arıtma yöntemidir.

Sağlık mercilerinden çıkmış olan; tıbbi laboratuvarlar, diş klinikleri, yoğun bakım üniteleri, sterilizasyon alanları, ameliyathaneler, diyaliz merkezleri için bu sistem temel bir gereksinim halini almıştır. Bunun nedeni ise enfeksiyon içeren suların insan sağlığına zararlı olmasıyla fazlasıyla yakından alakalıdır.

Ülkemiz genelinde sağlık kuruluşlarının hemen hemen %99’luk kısmı tıbbi sıvı atıklarını işlem yapmadan kanalizasyona aktarır. Bu atıklar içerisinde virüsler, bakteriler ve dengesiz türde olan pH yer alır. Bu atıkların doğrudan doğaya karışmaması için tarafımızdan nötralizasyon ve dezenfeksiyon sistemleri hizmetini dilediğiniz zaman alabilirsiniz.

Hemodiyaliz Su Arıtma Sistemleri

Hemodiyaliz su arıtma sistemleri suyun içerisinde yer alan toksik kökenli madde ve kontaminant seviyelerinin dilenen düzeyin altına indirgenmesini sağlamaktadır. Bu sistemler ile birlikte, diyalizerin yeniden kullanıma açılması ve hazırlanması gibi türlü amaçlara yönelik olan su gereksinimi, basınç, sıcaklık ve uygun debi karşılanmış olur.

Şehir hastaneleri, devlet hastaneleri, diyaliz merkezleri ve özel hastanelerde değişik kapasiteler için sabit olan su sisteminin yanında yoğun bakım ünitelerinde kullanılması için mobil su sistemleri ve tekli hazırlanan cihazlar hemodiyaliz makinesini direkt olarak besler. Bunun yanı sıra projelerin gereksinimine göre daha fazla kapasiteye sahip olan su sistemleri de sunuyoruz. Böylece müşteri hiçbir zaman herhangi bir sorun yaşamamış oluyor.

]]>
Mikroelektronik https://zetaskimya.com/portfolio/mikroelektronik/ Fri, 10 Jun 2022 06:33:04 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11093 Ultra saf su  alanında ön plana çıkmaktadır. Sudan elektrik üretildiği için bu alanda sağlıklı ve işlenebilir suya ihtiyaç duyulur. Bu alanda hem mikroelektronik alanı hem de saf su işlemleri değer kazanır. Zetaş firması doğru ölçümler yaparak saf su üretme aşamasını itina ile yerine getirmektedir. Doğru in-line çözümler etrafında saf su ölçümü yapılır. Bu ölçüm etrafında da teknolojik alt yapıdan yararlanılır. Özellikle gelişmiş alt yapıya sahip olan aletler bu alanda Zetaş tarafından daha çok tercih edilir. Doğru parametrelerin ortaya çıkması adına gelişmiş teknolojik alt yapı her zaman daha çok değer kazanır. İletken ve yarı iletken maddelerden organik aşınmalara kadar her aşamada farklı bir teknolojik alt yapı karşınıza çıkar. Bu teknolojik alt yapı için donanımlı bir ölçüme ihtiyaç duyulur. Bu donanımlı ölçüm için de gelişmiş bir sistem ağı uygulanır. Böylece saf su ve mikroelektronik alanında sorunsuz bir süreç ortaya konabilir.

Saf Su Arıtma Cihazları

Saf su alanında arıtma cihazları karşınıza çıkar. Bu cihazlar suyun saf halini arıtıp içilebilir ve kullanılabilir suyu ortaya çıkarır. Saf su arıtma cihazları su içinde mevcut olan tüm kir ve kireçleri anında sudan çözüp atar. Üstelik bu iş belli bir yoğunluk istemez. Oldukça kısa bir süre içinde işlem tamamlanmış olur. Arıtma cihazları bugünün gelişen teknolojisini yansıtır. Bu gelişen teknoloji ise bugün arıtma cihazları alanında ön plana çıkmıştır. Cihazlar sistemsel bir alt yapı ile çalışır. Bu sistem için belli bir filtre yöntemi uygulanır. Her bir filtre, suyu katmanlı olacak şekilde temizler. Böylece içilebilir sağlıklı bir su ortaya çıkmış olacaktır.

Saf Su

Saf Su

Saf Su

Mikroelektronik alanda saf su daha çok kullanılır. Ancak bugün hemen yerde saf su kullanımı çok fazla vardır. Saf su organik ya da inorganik maddelerden arınmış olan suyun haline denir. Bu su genel olarak daha sağlıklı ve kullanışlı olmaktadır. Pratikte bir defa damıtılmış halde olan su sistemi ile saf su ortaya çıkar. Saf su birçok alanda kullanıldığı için sağlık açısından da önem taşımaktadır. Saf suyun bazı cihazlardan geçip işlenmesi sağlıklı olması adına önem taşıyan bir yapıya işaret eder. Bugün saf su kullanımı için birçok cihaz üretilmiş bulunmaktadır. Bu cihazlar eşliğinde saf su anında işlenip hazır hale geliyor. Saf suyun kullanılması için kesinlikle damıtılması gerekmektedir. Damıtma işleminden geçmeyen bir suyun saf olup olmadığı da anlaşılmaz. Ultra saf su oluşumu için bu alanda mevcut olan her bir işlem önem taşır. Bu işlemlerin de belli bir sıralaması vardır. Damıtma işlemi sonrası filtre yöntemi uygulanır. Her bir aşama tek tek yapıldıktan sonra saf su oluşumu da tamamlanmış olacaktır. Saf su ortaya çıktıktan sonra kullanım alanına göre dağıtılır. Böylece sağlıklı olan suya da kavuşulmuş olur. Bugün özellikle kullanım alanı göz önünde tutulduğu zaman saf su her geçen gün önemini arttırmaktadır. Özellikle saf suya uygun olan cihazlardaki çoğalma da git gide artış göstermektedir. Bu cihazlar suyun gerçek saf halini çok kısa bir süre içinde ortaya çıkarıyor.

 

]]>
Marin https://zetaskimya.com/portfolio/marin/ Fri, 10 Jun 2022 06:05:15 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11091 Her gemi için temiz su ile daha hijyenik bir suya sahip olunabilir. Kuyu ve deniz suyu tuzlu sudan arındırılarak temizlenir. Tuzlu su vücut için sağlığa zararlıdır. Ancak oluşturulan teknik bir alt yapı ile suyun arınması oldukça kolaydır. Üstelik deniz suyu arıtma teknolojisi vardır. Kurumsal teknolojik alt yapımız ile gemiler için temiz su ortaya konmaktadır. Bugünün gelişen teknolojik çağı içinde birçok gelişmiş tesis vardır. Bunların kullanımı ve kurulumu ayrı bir işlev ister. Bizler bu noktada gerekli alt yapıyı kurup temizleme aşamasında yardımcı oluyoruz. Su içinde % 1 oranında bir tuzlu su olsa bu da suyun içilmesine engeldir. Bu nokrada suyun tamamen tuzdan arınmış olması gerekir. Aksi takdirde suyun içilmesi mümkün olmaz. Oluşan teknolojik tesisler etrafında en ufak bir tuz oranı bile su içinde kalmaz. Bu noktada su tamamen arınarak içme suyu kıvamına gelir. Özellikle akıllı teknolojik cihazlar bu noktada devreye girer.

Reverse Osmosis

Reverse osmosis ile su içinde istenmeyen tüm moleküller anında arınır. Burada teknolojik bir cihaz devreye girer. Bu cihaz eşliğinde su içinde var olan tüm kötü kalıntılar anında ayrışır. Bu ayrışma ile beraber su içinde en ufak bir tuz oranından kir kalıntısına kadar her şey çekip alınır. Bu su arıtma işlemi ile daha sağlıklı ve içilebilir bir suya kavuşmak mümkündür. Bir nevi teknolojik bir çözücü olarak da işlev görür. Su içinde tüm kir ve kalıntıları çözerek anında çekip alır. Kimyasal açıdan işlev gören bir yapısı vardır. Suyun esas dengesine zarar verme gibi bir durum söz konusu olmaz. Reverse osmosis ile doğal bir çözücü işlemi devreye girer. Yüksek çözünen bir su konsantrasyonu vardır. Bu konsantrasyon işlemi ile beraber anında su sağlıklı bir sıvıya dönüşür. Potansiyel açıdan ön plana çıkan bir yapısı mevcuttur. Kaliteli ve yüksek oranda bir çözücü yapıya sahiptir. Bu çözücü yapı sayesinde suda görünmeyen bir madde bile sudan çekilir.

Reverse osmosis

Reverse osmosis

Bu noktada teknolojik açıdan donanımlı ve kullanışlı olan bir ağ sistemi uygulanır. Uyguladığımız bu ağ sistemi sayesinde suyun doğal akışına en ufak bir zarar gelmesi söz konusu olmaz. Reverse osmosis ile beraber sıvı akış mekanizması devreye girer. Bu mekanizma ile su tamamen gözden geçirilir. Gerekli olan tüm incelemeler yapılır. Bu incelemeler sonucu suda ilk olarak tuz oranı çekilip alınır. Daha sonra ise su içinde mevcut olan tüm kötü moleküller üzerinde gerekli çalışmalar yapılır. Su, içme suyuna dönüşene kadar çalışma devam eder. Su tamamen arınana kadar sistem çalışılır. Su arındıktan sonra sistem devreden çıkar. Özellikle akıllı bir teknolojik çalışma ağı burada mevcuttur. Yani sistem kendi kendini kontrol edebilir. Herhangi bir müdahaleye gerek duyulmaz. Böylece gemilerden diğer alanlara kadar her alanda içme suyu yaratmak mümkün hale gelir. Reverse osmosis ile su bir süzgeçten geçirilir. Bu süzgeç sayesinde suda tehlikeli olarak görünen her şey ortadan kaybolur. Bunu yapan ise reverse osmosis sisteminin kendisidir. Bu sistem her alana kurulup işlem görebilir. Oldukça büyük alanları süzmede işlevsel bir yapısı vardır. Hızlı konsantrasyon işlemi ile anında su içindeki tehlikeleri fark eder. Hızlı işlem ağına sahip olduğu için suyu kısa sürede içilebilir bir hale çevirir. Oldukça mükemmel ve donanımlı bir sistem ağına sahiptir. Bugün teknolojik açıdan ön plana çıkan ve donanımı ile işlem gören bir sisteme yer verilir.

]]>
Maden https://zetaskimya.com/portfolio/maden/ Fri, 10 Jun 2022 05:57:55 +0000 https://zetaskimya.com/?post_type=portfolio&p=11089 Atıksu arıtma; Maden işleme tesislerinde genellikle yakınlarda bulunan yeraltı (kuyu suyu) suları kullanılır. Bu suların yapısal özellikleri madenin ayrıştırma ve zenginleştirme gibi proseslerinde önemli rol oynar. Bu tesislerde kullanılan kimyasallar ile su karışınca etkinin en yüksek düzeyde olabilmesi için arıtılmış su kullanılır.

Maden işleme proseslerinde açığa çıkan su için atıksu arıtma tesisi kurulması önerilmektedir. Bu tesisteki işlemler genellikle kaogülasyon, flokülasyon ve çöktürme aşamalarından oluşur. Bu aşamalar sırasında elde edilen suyun tesiste yeniden kullanılabilmesi için ön filtrasyon, yumuşatma ve reverse osmosis sistemlerinin kurulumu yapılmaktadır.

Demir ve demir dışı metal cevherleri, kömür üretimi ve nakli, bor cevheri, seramik ve toprak sanayii, çimento, taş kırma, toprak sanayii ve buna benzer sanayi kuruluşların tümünü kapsayan maden sanayiinde, geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalara göre yılda ortalama 120 milyon m3 su kullanılmaktadır. Bu kullanılan suyun 100 milyon m3’ü deşarj edilmekte, 20 m3’ü ise arıtılmaktadır. Arıtılan suyun büyük bir kısmı fiziksel ve kimyasal arıtma ile arıtılmaktadır.

Arıtma sistemleri belli bir standartta olmayıp her cevherin özelliğine ve işleme prosesine göre özel olarak imal edilir.

Madencilik İşletmeleri için Atıksu Arıtma Sistemleri

Madencilik işletmelerinin atıksu arıtımınında, ağır metallerin asit veya alkali sızıntısından kaynaklanan su ve toprak kirliliğini önlemesi amacıyla atık su uygun şekilde yönetilmesi gerekir. Madencilik işletmesi atıksuların da çok miktarda ağır metal, asit, alkali, askıda katı madde, renk, bulanıklık, organik ve inorganik kirleticiler bulunmaktadır.

Atıksu Arıtma

Atıksu Arıtma

Atıksu arıtma tesisinde, askıda katı maddelerin, yağın, gresin ve diğer yabancı maddelerin giderilmesi için elekten geçirme ve sıyırma gibi fiziksel arıtmaya ait işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemlerin ardından sedimantasyon, nötralizasyon ve dengeleme gibi kimyasal arıtma, koloidal ve askıda katı maddenin çamur olarak çökelmesini içerir. Oksidasyon havuzu, aktif çamur işlemi ve damlama filtreleri gibi arıtma yöntemleri, çözünmüş organik maddelerin biyolojik işlemlerle uzaklaştırılmasını sağlar.

İstenen son su kalitesine bağlı olarak, inorganik safsızlıkları moleküler düzeyde uzaklaştırmak için klorlama, ters osmoz, membran filtrasyonu ve elektro-deiyonizasyon gibi ileri arıtma seçenekleri tercih edilebilir.

Zetaş Kimyasal Ürünler ve Su Arıtma Sistemleri, madencilik sektöründe atıksu arıtma tesisinin projelendirmesi, inşaatı ve planlaması konusunda sizlere hizmet vermektedir. Daha detaylı bilgi edinmek için web sitemizi ziyaret edebilir veya uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

]]>