Kar Tuzu

Kar Tuzu

Kar Tuzu

Kış ayları geldiğinde ve kar yağışı olduğu dönemlerde ulaşım ve günlük yaşam kar ve buzlanma nedeni ile olumsuz şekilde etkilenebilmektedir. Kış aylarında meydana gelen kar yağışı, hava sıcaklıklarının 0°C’nin altında seyretmesi ile daha da zor durumlar yaratabilmektedir. Araç ve yaya trafiği açısından epey zorlu durumlar yaratan kar ve buzlanma sorunu, hasarlı kazaların meydana gelmesine neden olabilir, can ve mal kaybına yol açabilir. Bu nedenle kar yağışı olduğunda hayatın olumsuz etkilenmemesi için bazı önlemler alınabilir ve çözüm yöntemleri geliştirilebilir.

Kar yağışının olduğu aylarda zaman kaybetmeden hem kamusal hem bireysel bazı önlemler alınabilmektedir. Bu önlemlerin başında kar küreme işlemi gelmektedir. Kar yağışı esnasında ya da hemen ardından yolların ve kaldırımların kardan temizlenmesi etkili bir yöntem olmakla beraber daha sonrasında gelişebilecek olumsuz durumları ortadan kaldırmaz. Kar yağışından sonra hava sıcaklığının 0°C’nin üstüne çıkması karın erimesine neden olur, sıcaklık 0°C’nin altına düştüğünde eriyen kar, buz tutmaktadır. Bu nedenle kar küreme işlemi riskleri tamamen ortadan kaldırmaz.

Kar ile mücadele yöntemlerinden birisi yol kenarlarına kar çitleri yerleştirmektir. Ancak bunun için her sokak, cadde ya da anayolda uygulama yapılamaz. Maliyet açısından büyük bir harcama yapılmasını gerektiren bu yöntem, sıklıkla tercih edilmemektedir. Bu iki yöntem avantaj ve dezavantajlara sahip olmakla beraber kar ile en etkili mücadele yöntemini olan karla mücadele tuzu yöntemini işaret etmektedir. Kar tuzu ya da yol tuzu olarak da bilinen bu yöntem, kar yağışı esnasında ya da hemen sonrasında yollara ve kaldırımlara uygulanan özel tuz çözeltisidir. Karın üzerine serpilen kar tuzu karışımı, karın erimesini sağladığı gibi yeniden donma derecesini düşürür. Bu sayede 0°C’nin üzerindeki sıcaklıkta eriyen kar, tuzlu bir su çözeltisi olacağı için donma derecesi 0°C’nin altında gerçekleşecektir. Karla mücadele tuzu eriyen karın buza dönüşmesini geciktireceğinden, kış aylarında maddi ve manevi hasar meydana getirebilen risk durumlarını büyük oranda çözebilmektedir.

Buz tuzu karışımı olarak da uygulanabilen yol tuzu araç trafiğinin olduğu yollara uygulanmakla beraber yaya trafiğinin yoğun olduğu kaldırımlarda, bina önlerinde, yürüyüş yollarında ve park gibi yerlerde de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Kar sonrasında dona çekme ve buzlanma sorunları yalnızca araçlar için bir tehlike oluşturmaz. Yaya trafiğinde de olumsuz etkileri vardır. Buz tutan kaldırımda yürüyen insanlar için bu durum ciddi düzeyde yaralanmalar, fiziksel etkiler ve yaya ulaşımının gecikmesi ile olumsuz şekilde sonuçlanabilmektedir. Kış aylarında gerek araç ile gerekse yaya olarak ulaşım hem riskli hem de gecikmelere neden olduğu için kar ile mücadele yöntemleri büyük önem arz etmektedir.

Kar tuzuyla yapılan uygulamalar kar ile mücadele yöntemleri arasında nispeten daha ekonomik ve az işgücü gerektiren bir uygulama bütünlüğüdür. Buz tuzu kullanımının asfalt, kaldırım, beton ya da park zemini gibi zemin özelliğine dikkat edilerek özel bileşimlerinin hazırlanması ve kaliteli, güvenilir kar tuzu temin edilmesi ile uygulanacak zemin yüzeyinde hasar bırakmadan, kar ve buzlanma ile mücadele etmek mümkündür. Bu sayede düşük maliyetler harcanarak, çevreye zarar vermeden kış aylarının yarattığı riskli durumlar ile mücadele edilebilmektedir.

 

Karla Mücadele Yöntemi

– Kar Tuzu Avantajları

Kış mevsimi her ne kadar sevilen bir mevsim olsa da beraberinde bazı olumsuz durumları da meydana getirmektedir. Kar yağışı sonrasında oluşan buzlanma durumu, ulaşımın olumsuz etkilenmesi, kaza olayları ile can güvenliği gibi risk düzeyi yüksek olmak üzere istenmeyen bazı sonuçlar oluşabilmektedir. İşte bu gibi durumlarda bazı önleyici tedbirlerin alınması ve elverişli çözüm yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir. Karla mücadele tuzu bu önlemler arasında önemli bir noktada yer almaktadır.

Kar tuzu kar yağışı sonrasında kar tutan yollarda, buzlu kaldırımlarda ve yüzeylerde rahatlıkla uygulanabilen etkili bir çözüm yöntemidir. Tuz uygulaması kar yağmadan hemen önce yapılabildiği gibi buzlanma oluşmadan önce de yapılabilmektedir. Bu yöntem ile önceden kurulabilecek sistemlerin uygulama maliyeti ve işgücü masrafından tasarruf etmek mümkündür. Ülkemizde kış aylarında kar ve buzlanma sorunu hayatın akışını olumsuz derecede etkilediğinden yol tuzu ve buz tuzu uygulamaları şahıslar, belediyeler ve bina yönetimleri tarafından sıkça tercih edilen bir çözüm yöntemidir.

Kar yağışı ile meydana gelen ve istenmeyen durumlar, genellikle karın tutması sonucu yolların araç trafiğine kapanması ve araçların işleyemez hale gelmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu gibi durumlarda karın tuttuğu yollara yol tuzu uygulanarak yağan karın tuz ile karışması sağlanmaktadır. Bu sayede karın erimesi mümkün olmakta ve eriyen kar, tuzlu su çözeltisi haline gelmektedir. Tuzlu su haline gelen karın donma derecesi 0°C’nin çok daha altına düşeceğinden, yeniden donma riski yaşanma ihtimali de düşük olacaktır.

Buz tuzu ve kar tuzu uygulamasının avantajlarından birisi olan donma derecesinin düşürülmesi, düşük maliyetli ve etkili bir yöntem oluşudur. Bu yöntemin sunduğu bir diğer avantaj ise yollarda uygulanabildiği gibi kaldırım, yol kenarları ve bina önleri gibi buzlanma olasılığı yüksek olan yüzeylerde de kullanılabilir oluşudur. Bu sayede araç trafiğinin yanında yayalar için de etkili bir çözüm önerisidir. Bina yönetimi, ilçe belediyeleri ya da siteler tarafından temin edilebilecek karla mücadele tuzu yol kenarlarına, bina önlerine, yürüyüş yollarına ve site giriş çıkışlarına serpilerek buzlanma olan yüzeylerin buzunun çözülmesine olanak tanıyarak yürüme faaliyetinin rahatlıkla yapılabilmesini sağlamaktadır. Bu durumda istenmeyen kaza, düşme ya da yaralanma gibi durumların önüne rahatlıkla geçilebilmektedir.

Yol tuzu uygulamasının sunduğu avantajlardan bir diğeri ise uygulanan yüzeylere zarar vermemesidir. Kar ile mücadele yöntemlerinin bazılarında yol yüzeylerinde kimyasal asetik çözeltilerden kaynaklı olarak bozulma, kalkma ve yıpranma durumları meydana gelebilmektedir. Ancak kullanılacak yüzeylere uygun olarak hazırlanacak olan tuz bileşenleri ile bu yüzeylerin yapısı bozulmayarak kar ile etkin bir mücadele gösterilebilmektedir. Aynı zamanda yüzey yıpranmaları meydana gelmeyeceği için yüzeylerin yeniden yapılandırılması için masraf kalemleri ortaya çıkmayacaktır. Tuz ile üretilen çözümler zamandan tasarruf edilmesini sağladığı gibi maliyet açısından da bütçe dostu bir çözüm bütünlüğü oluşturmaktadır. Bunun yanında yüzeyleri de koruduğu için kısa zamanda, etkili bir çözüm yöntemidir. Kış aylarında buzlanma ve kar nedeni meydana gelen kazaların minimuma indirilmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması, ulaşım şartlarının kolaylaşması gibi istenen hedefler, yollarda tuz uygulamalarının yapılması ile mümkün olabilmekte bu sayede önemli bir kamu hizmeti gerçekleştirilmiş olmaktadır.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.