Reverse Osmosis

Reverse Osmosis

Su Arıtma Sistemleri

Su kavramı, doğa içerisinde bulunan varlıkların temel yapı taşını oluşturmaktadır. Bu sebeple su kavramının iyi benimsenmesi ve su kullanımına dikkat edilmelidir. Ülkemizde her birey için düşen su miktarı yaklaşık olarak 1.1150 m3/yıl olarak belirlenmiştir. Özellikle ülkemizin sürekli bir nüfus artışında olması haliyle gelecekte bir su sıkıntısı yaşama riskini de beraberinde getirmektedir. Bu sebeple su tasarrufu oldukça önemlidir. Devletler, iş yerleri, sanayiler ve bireyler su tasarrufunu sağlamak için çeşitli yöntemlere başvurmaktadır. Bu yöntemler arasında bulunan su arıtma sistemleri, günümüzde oldukça popüler hale gelmiştir. Su arıtma sistemleri arasında bulunan, Reverse Osmosis Su Arıtma Sistemini detaylı bir şekilde açıklayacak olursak;

Reverse Osmosis; laboratuar, akü üretimi, diyaliz sistemleri, buz üreticileri, biyomedikal deneyler, hastaneler vb. yerlerde kullanımı yaygın olsa da günümüzde özellikle ev ve sanayi alanlarında kullanımıyla oldukça yaygın bir duruma gelmiştir.

Ev Tipi Su Arıtma Sistemi: Özellikle kirlenen su kaynaklarının beraberinde getirdiği hastalık riski, şebeke sularının kullanılması konusunda insanların kafasında birçok soru işareti bırakmıştır. Reverse Osmosis, su Arıtma cihazları şebeke sularını, içinde bulundurduğu sistem ve su arıtmada kullanılan kimyasallar sayesinde size temiz ve güvenilir bir su kaynağı sağlamakta. Bunun yanında, damacana kullanımının son bulması, sıcak su kullanımının rahat olması, su içiminde sağladığı seçeneklerle konfor sağlaması, özellikle plastik kullanımından uzaklaşılmasını sağlaması, bulundurduğunuz veya dışardan aldığınız gıdaları temiz suyla yıkamak isteğinin karşılanması vb. birçok rahatlık ev tipi Reverse Osmosis Su Arıtma Sistemi ile karşılanabilmektedir.

Sanayi Tipi Su Arıtma Sistemi: Su arıtma sistemlerinin diğer bir kullanım alanı ise sanayi alanlarıdır. Bu alanlarda kullanılan su artıma sistemlerine endüstriyel su artıma cihazları denmektedir. Sanayilerde neden su arıtma cihazlarının kullanıldığını açıklayacak olursak; öncelikle sanayilerde birçok atık madde meydana gelmektedir ve bu durum suyu kullanılamaz hale getirmektedir. Reverse Osmosis Su Arıtma Sistemleri sayesinde bu atık maddeler sudan arındırılır ve suyu tekrar kullanılabilir hale getirir. Gri su olarak da tanımladığımız sanayide kullanılan berrak suyun, çeşitli kimyasal maddelerle kirlenmesi ve gri bir hale dönüşmesi, kullanılan sus arıtma sistemleri sayesinde kullanılabilir ve kişisel ihtiyaçları karşılayabilir hale gelmektedir. Son olarak özellikle sanayi alanında bulunan çalışma yerleri için geri dönüşüm oldukça önemlidir ve geri dönüşüm sayesinde üretim yapan yerler ek giderlerden kurtulmuş olur. Tasarruf ve güven sağlayan aynı zamanda bu amaçla alınmakta ve kullanılmaktadır.

Reverse Osmosis Su Arıtma

Türkçeleştirilmiş haliyle Reverse Osmosis Su Arıtma sistemleri, Ters Ozmos teknolojisini içinde bulunduran bir su arıtma sistemidir. Su arıtmada kullandığı kimyasallarla, arıtılmaya müsait suların içerisindeki kimyasalları yok etmekte ve kirli suyu içilebilir ve güvenli bir su haline getirmektedir. Özellikle şebeke suyu veya diğer arıtılmaya müsait sular ciddi oranda ağır metal içerir ve diğer su arıtma cihazlarına kıyasla Revers Osmosis teknolojisi sudaki ağır metalleri fiziksel yollarla dışarı atar. Bu yönüyle günümüzde özellikle ilaç, gıda, sanayi ve ev sistemlerinde oldukça yaygın kullanılmaktadır. Su  kaynaklarının tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olması, ABD’de geliştirilen bu teknolojiyi bir devrim niteliğine taşımıştır. Özellikle gemilerde su arıtma sistemi olarak kullanılan bu teknolojisi daha sonrasında alanlarına göre boyutları ayarlanabilir hale gelmiş ve evlere kadar ulaşan bir su arıtma sistemi haline dönüşmüştür. Aynı zamanda bu teknoloji yıllardır süre gelen kanıtlanmış bir bilim dalından esas alınarak geliştirilmiştir. Ozmoz, arıtılacak olan suyun yoğunlaştırılarak içme suyuna dönüştürüldüğü çok eski bir yöntemdir. Revers Osmosis su arıtma sistemi, içerisinde bulundurduğu filtreler sayesinde tıpkı eski ve ilkel olan Ozmoz yöntemi gibi suyu filtrelere aldıktan sonra su arıtmada kullanılan kimyasallarla yoğunlaştırır ve suyu kullanabilir ve içilebilir bir hale getirir. Kullandığı bu filtreler Membran adı ile de bilinen birbirinden ayıran madde olarak tanımlanmaktadır. Yapılan su arıtma işlemlerinde su üzerinde bulunan kimyasallar ve suyun temel molekülleri ayrılarak bir gözeneklere aktarılır. Kimyasallar, ağır metaller vb. maddeler süzgeçten geçemez ve böylece süzgeçten geçen kısım arıtılmış su olur.

Su Arıtmada Kullanılan Kimyasallar

Arıtılacak olan sularda, çeşitli ağır metaller ve kimyasallar bulunmaktadır. Bu tarz sular arıtılırken de çeşitli kimyasalların kaçınılmaz bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Böylece içilebilen temiz ve güvenilir bir suya ulaşılabilir. Su arıtmada kullanılan kimyasallar şunlardır;

Proses tarzda suların arıtılmasında kullanılan kimyasallar,

Antiscalant: Su arıtılma esnasında kullanılan filtreleme sisteminin işlevini sürekli yapmasına yarayan kimyasaldır.

Filtre Temizleme Kimyasalı: Yapılan filtreleme işleminde, filtrede kalan atıkların yok edilmesini sağlayan kimyasaldır.

Baz: Suyun PH dengesinin dengede tutulması çok önemlidir. Bu sayede su içilebilir bir hale gelmektedir.

Asit: Suyun PH dengesinin dengede tutulması çok önemlidir. Bu sayede su içilebilir bir hale gelmektedir.

Atıksu tarzında suların arıtılmasında kullanılan kimyasallar,

Kostik: Atık suların içilebilir hale gelebilmesi için PH değerinde nötrleştirmeyi sağlar.

Hipoklorit: Özellikle büyük arıtma tesislerinde biyolojik arıtma için kullanılır.

Kireç: Su ile çözülmesi sağlanarak suyun PH değerine etki eder.

Alüminyum Sülfat: Yüksek değerli çözülmesi zor kimyasalların arıtılmasında etkilidir.

Baryum Klorür: Arıtma sonrasında suyun enfeksiyon etkisini kaldırmak için kullanılır.

Reverse Osmosis

Reverse Osmosis

Add a Comment

Your email address will not be published.