Gri Su
GRİ SU
Her gün banyolarda, tuvaletlerde ve hatta çamaşır makinesinde bile kullanmış olduğumuz bu suyun içme suyundan farklı olduğunu biliyor muydunuz? Adının gri su olduğunu bile belki de ilk defa duyacağınız günlük hayatımızda herkesin kullanmış olduğu bir sudur. Şimdi gelin sizlerle beraber gri suyun ne olduğunu, nasıl arıtıldığını ve nerelerde kullanıldığı ile ilgili sorulara yanıt bulalım. Ayrıca bu yanıtları ararken kafamızda daha rahat bir şablon oluşması için günlük hayattan da mutlak surette örnekler verelim.
- Gri Su Nedir?
- Gri Su Nasıl Arıtılır?
- Gri Su Arıtma Nedir?
- Neden Gri Su?
- Gri Su Arıtma Yöntemleri Nelerdir?
- Gri Su Geri Kazanım Sistemleri Nelerdir?
- Gri Su Kullanım Alanları
Gri Su Nedir?
Gri su, foseptik (lağım çukuru) haricinde evlerimizde kullandığımız atık su, küvet, lavabo gibi yerlerde toplanan ve kullanılan evsel atık suya verilen addır. Birçoğunuz gri suyu daha şimdiden içme suyu ile karşılaştırmaya başladı bile. Aslında bir bakıma benzerlikleri bulunsa da kimyasal çözeltisi gereğince içme suyundan farklı olduğu ortaya çıkmaktadır. Gri su, içme suyu kalitesinde olmayan bir sudur.
Gri Su Nasıl Arıtılır?
Başlığımızda da belirttiğimiz üzere bir geri dönüş macerası burada başlıyor. Büyük firmalar ve fabrikalar atık su arıtma tesisi vasıtasıyla kullanmış oldukları gri suyu arıtarak yeniden kullanılmaya hazır hale getiriyor. Peki bizler büyük firmalar gibi olamaz mıyız? Elbette ki evimizde de pekâlâ bir atık su arıtma sistemlerinden birini kullanarak, kullanmış olduğumuz gri suyun arıtarak geri dönüşümünü sağlayabiliriz. Gri su, arıtma sistemleri‘nde kullanılan filtreme yöntemi ile arıtılır. Bu yöntem ile gelen atık sular bir haznede toplanıp yağlardan arındırıldıktan sonra arıtma sistemlerine dahil olmaktadır.
Gri Su Arıtma Nedir?
Gri suyun arıtılması ve geri dönüşümünün sağlanması hem dünyada tehlikede bulanan su rezervlerinin korunması hem de bizlerin tasarruf yapması açısından büyük bir önem arz etmektedir. Gri su arıtma, evlerimizde kullandığımız suyun tekrar kullanım haline getirilmesi için yapılan bir filtreleme yöntemidir. Eş zamanlı olarak %50’ye yakın bir su tasarrufu sağlaması ve doğal çevrenin korunması hususunda nitelik taşıması da arıtma sistemlerini yaygın hale getirmiştir.
Neden Gri Su?
Gri suyun önemi son yıllarda dünyadaki su rezervlerinin tehlikeye girmesi ile iyice artmıştır. Neden gri su sorusuna verilebilecek birden çok yanıt bulunmaktadır. Örneğin; Kimyasal çözeltisi nedeniyle içme suyundan daha kullanışlı olması, atık su arıtma sistemleri sayesinde geri dönüşümünün sağlanması gibi cevaplar verebiliriz.
Gri Su Arıtma Yöntemleri Nelerdir?
Gri su arıtma yöntemlerinin en bilindik olanı ve en çok kullanılan yöntemi; yağ filtreleme yöntemidir. Az önce de anlattığımız gibi hazneye giden evsel atık suyu yağdan arındırılır ve sonrasına arıtma sistemlerine dahil edilir. Bir başka kullanılan yöntem ise; çamaşır makinesinden gelen atık suyun diğer sular gibi çok yağlı bir özelliği bulunmadığından bu sular yağ filtrelemesinden geçmez.
Gri Su Geri Kazanım Sistemleri Nelerdir?
Gri suyun geri kazanım sistemi elbette ki arıtılmasıdır. Bu sistemin ise getirdiği faydalar apaçık ortadadır. Örneğin;
- Şehirlerdeki dağıtım hatlarından gelen suların kullanımının azalması.
- Doğal çevrede bulunan su kaynaklarının korunması.
- Gri suyun arıtılmasına müteakip yangın söndürme cihazlarında kolaylıkla kullanılabilmesi.
- Komantine olmuş suya nazaran daha kolay arıtılması.
Bu sistemler dahilinde görmüş olduğunuz gibi gri su birçok alanda kullanım faaliyeti çerçevesinde bulunmaktadır.
Gri Su Kullanım Alanları
Gri su en başta günlük hayattan örnek verecek olursak; evlerimizde bulanan banyo, klozet, küvet ve çamaşır makinesi gibi alanlarda kullanılmaktadır. Sonrasına fabrikalarda, yangın söndürme tüplerinde, bahçe sulamalarında ve süs havuzlarında da kullanılmaktadır. DIN 4046 standartlarına göre kullanılan gri su, aynı zamanda endüstriyel sanayide de sıklıkla kullanılıyor olmasına karşın son zamanlarda bu sanayi firmalarının gri su arıtım tesisleri ile yaptıkları iş birliğinin azaldığını üzülerek söylemek durumundayım.