Kar Tuzu

Kar Tuzu

Kar Tuzu

Özellikle kış aylarında, araç ve yaya trafiğinde dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kış aylarında meydana gelen kar yağışı, yaya ve araç trafiği için olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Kar yağışından sonra hava koşullarının eksi derecelerde seyretmesi yol ve kaldırımların buzlanmasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumlarda araç trafiğinde istenmeyen kazalar olabilmekte, yayaların da kaldırım ya da yol kenarı gibi yerlerde yürümeleri zorlaşmaktadır.

Yağmura nazaran kar ve sonrasında gelen buzlanma, araç ve yaya trafiğini daha çok etkilemektedir. Özellikle araçların karlı ve buzlu yollarda kaza yapma olasılığı yağmurlu havalara kıyasla daha fazladır. Kar yağışının neden olduğu zorlu ve riskli durumlara yönelik bazı çözüm önerileri bulunmaktadır. Bunlardan biri kar küreme araçları ile kar yağışının hemen ardından yolların temizlenmesi ve kaldırımlardaki karların kürenmesidir. Ancak küreme yöntemi, anlık yağan kar için daha etkili bir çözümdür. Çünkü kar, hava sıcaklığının 0°C üzerindeyken erimekte, hava sıcaklığının 0°C altında olduğu durumlarda ise donmaktadır. Genellikle kış aylarında geceleri hava sıcaklığı 0°C’nin altında olduğu için eriyen karın buzlanma yaratma olasılığı yüksektir. Bu nedenle küreme yöntemi kısmi olarak işlevsel ancak her zaman etkili bir çözüm değildir.

Buzlanma sorununa yönelik yollarda kar birikmesini engellemek için kar çitleri de uygulanabilir. Ancak kar çiti, uygulama açısından maliyetli bir yöntem olduğu için her yerde kullanılması mümkün değildir. Bu nedenle kışın yaşanan buzlanma sorununa yönelik en etkili çözüm kar tuzu uygulamasıdır.

Kar tuzu, kara uygulandığında ortaya tuzlu su çıkmaktadır. Tuzlu su çözeltisi, 0°C’nin altında belirli bir sıcaklığa kadar donmaya karşı direnç göstermektedir. Bu nedenle kar tuzu uygulandığında ortaya çıkan tuzlu suyun yeniden donma durumunun yaşanma riski oldukça düşüktür. Kar tuzu olarak kullanılan tuz çözeltisi, standart tuzdan farklıdır. Yol, beton ya da asfalt gibi yüzeylerde normal tuzun uygulanması, zemin yapısına zarar verebileceğinden karla mücadele tuzu için farklı bir içerik çözeltisi hazırlanmaktadır. Bu karışım, kar yağışı esnasında ya da hemen sonrasında ana yol ve caddeler, sokak araları, kaldırım üstleri ve kenarları olmak üzere araç ve yaya trafiğinin olabileceği yerlere serpilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Bu sayede karın tuz karışımı ile erimesi sağlanır, eriyen kar yeniden buzlanma yapmaz.

Kar tuzu fiyatları uygulama yapılacak olan alan ve kullanılacak olan tuz miktarına göre değişiklik göstermektedir. Özellikle kar tuzu Ankara gibi büyükşehirlerde çok sık talep edilmektedir. Kar tuzu İstanbul ili için de çok yoğun şekilde talep edilmektedir.

– Kar tuzu nedir?

Kar tuzu, kış aylarında hava sıcaklığının 0°C’nin altında olması durumunda eriyen kar sularının donmasını, buzlanma riskini ortadan kaldırmak için uygulanan tuz bileşenli özel bir çözeltidir. Kar tuzu uygulanması ile ortaya çıkan tuzlu su çözeltisi, 0°C’de donma yapmaz, çok daha düşük sıcaklıklara kadar da donma ve buzlanma durumu meydana gelmez.

 – Kar için hangi tuz kullanılır?

Kış aylarında yollarda meydana gelen buzlanma durumunu önlemek için kullanılan kar tuzunun temel bileşeni sodyum klorittir. Doğal bir mineral olan sodyum klorür (NaCI), sofra tuzunun saflaştırılması ile elde edilmektedir. Asfalt, beton, kaldırım taşı gibi farklı zemin özelliklerine uygulanacak olan kar tuzuna bazı kimyasal bileşenler eklenmektedir. Bu nedenle kar tuzu beyaz renkli değil, çoğu zaman gri veya kahverengidir.

 – Kar tuzu ne işe yarar?

Kış aylarında yollarda ve kaldırımlarda buzlanma ve donma durumlarını önlemek amacı ile kullanılmaktadır. Kış aylarında kar yağışından kaynaklanan buzlanma durumları birçok kaza ve hayati riske neden olmaktadır. Bu durumların önlenmesi için kar tuzu uygulaması yapılmaktadır.

 – Hangi tuz buzu eritir?

Yapılan araştırmalara göre sodyum klorür bileşenli tuzları, suyun , -7°C’ye kadar dayanmasını sağlamaktadır. Ancak soyum klorür dışında Magnezyum klorür, Kalsiyum klorür ve Potasyum klorür bileşenleri ile de kar tuzunun üretilmesi ve uygulanması mümkündür. Kalsiyum ve potasyum bileşenli tuzlardan ziyade sodyum klorit ve magneyzum klorür bileşenli kar tuzları daha sık kullanılmaktadır. Ancak her bir tuz bileşeni, buzu eritmede kullanılmaktadır.

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.